Meer Vredeseilanden

Méér Vredeseilanden? Dat betekent dat wij van een Belgische ngo zijn uitgegroeid tot een internationale netwerkorganisatie. Een organisatie waarin u meer dan ooit een cruciale schakel bent. Dat willen we u graag laten voelen en zien. Daarom willen we u er heel graag bij hebben op 30 september in Leuven.

Schrijf u hieronder in, en breng gerust de hele familie mee. U krijgt ook gratis toegang tot de collectie van Museum M!

Het programma vindt u onderaan de pagina.

Aantal volwassenen
Aantal kinderen
Dan nog dit: Als je één ingrediënt moest kiezen dat je nooit uit je menu zou willen schrappen, wat zou dat dan zijn?
Bv. Chocolade, banaan, tomaat, boter, rijst, aardappel, koffie,...

Praktisch

  • Zaterdag 30 september van 11u tot 15.30u
  • Museum M - Leopold Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven

Programma

[11u-12.30u] Warm up Leuvense Voedselstrategie (Forum)

Tegen 2050 woont 70% van de wereldbevolking in steden. Hoe zorgen we voor voldoende en betaalbaar eten voor alle stadsbewoners? Hoe doen we dat met respect voor mens, dier en planeet. Een stedelijk voedselbeleid kan een stap in de goeie richting zijn. Een ondersteunende en holistische aanpak die kansen creëert voor lokale boeren, handelaars of consumenten richting een duurzamere voedselproductie – en consumptie.

Hoe zou zo’n lokale voedselstrategie er in onze stad kunnen uitzien? Denk met ons mee! Ben je restauranthouder, leerkracht, handelaar of voedselactivist, landbouwer, leerkracht of bewust consument uit het Leuvense? Wees van harte welkom om mee te bouwen aan een eerste opwarming voor de ontwikkeling van een lokaal voedselbeleid voor de stad Leuven – en de bredere regio.

Michèle Jacobs (Leuven 2030), Erik Béatse (Samenlevingsopbouw), Brecht Goussey (Boeren en compagnie), Charlotte De Jaegher, Dominique Joos, Stef Steyaert (Levuur), Gert Engelen (Vredeseilanden).

[11u-12.30] GoodFood@school (Foyer)

Cijfers van de nationale voedselconsumptiepeiling (VCP) tonen aan dat het niet zo goed gesteld is met het eetgedrag van kinderen en jongeren. Zo eten ze te weinig groenten, te veel suiker- en vetrijke snacks en drinken ze te veel gezoete dranken. Maar zijn onze scholen wel de ideale setting om een gedragsverandering bij kinderen en jongeren te realiseren? Of is dit een gedeelde verantwoordelijkheid die niet alleen scholen kunnen dragen? Welke rol kunnen steden en gemeenten en andere actoren spelen? En hoe duurzaam moet gezonde voeding zijn? Of hoe gezond duurzame voeding?

In Antwerpen, Brugge, Gent en Leuven werden recent School Food Councils opgestart, stedelijke werkgroepen die strategieën ontwikkelen om gezonde, duurzame voeding een vaste plaats te geven in ons onderwijs. Debatteer mee met de School Food Councils, voedingsspecialisten, onderwijsdeskundigen en anderen.

[11u-11.45u] Geschiedenis en toekomst van Vredeseilanden (Loge)

Van klaprozen, participatie, pioniers, kunstenaars en vrijwilligers tot nieuwe structuren en netwerking. Kom en ontdek mee de fascinerende geschiedenis van de organisaties die het huidige Vredeseilanden vormgegeven hebben: Coopibo-VREDESEILANDEN-Fado. Oud directeur Jan Aertsen leidt in, geeft stof tot nadenken en gaat graag in gesprek met het publiek. Als aanleiding voor dat gesprek serveert Jan u graag enkele van de prachtige beelden die onze huisfotografen Patrick De Spiegelaere, Jimmy Kets en Layla Aerts in de voorbije decennia voor ons maakten.

[11.30u-12u] Salon Kawa Kabuya: opzetten van duurzame Noord-Zuid-Ketens met Colruyt

Tijdens salongesprekken vertellen we over de samenwerking tussen Vredeseilanden & Colruyt Group. In deze sessie ga je in gesprek met Joris Aertsens (Vredeseilanden) en Philippe Toussaint (Colruyt Group) over de historiek, de doelstellingen en de aanpak van onze ketenprojecten.

[14u-15.30u] Change Lab Samenwerking met bedrijven voor ‘duurzame en gezonde voeding op school (Forum)

Het thema ‘duurzame en gezonde voeding op school’ werd reeds vorig jaar door een 15-tal bedrijven als prioritair naar voren geschoven. Tijdens deze Change Lab willen we de bedrijven zelf de gelegenheid geven om hiervoor ideeën/voorstellen op tafel te leggen en mogelijkheden voor samenwerking te verkennen – en we tonen inspirerende voorbeelden. Verwacht resultaat van deze change lab is om snel nadien te landen met concrete projecten en stevige engagementen van verschillende bedrijven en middenveldorganisaties. Dit zal ook opgenomen worden binnen een nieuwe ‘Green Deal’ over gezonde en duurzame voeding op school die momenteel in voorbereiding is met een aantal kernpartners en de Vlaamse Overheid.

Graag nodigen we je uit om samen met andere bedrijven en middenveldorganisaties concrete mogelijkheden te ontwikkelen om mee te werken aan ‘duurzame en gezonde voeding op school’.

[14u -14.30u] Salon Kawa Kabuya: Waarom zijn de bananen krom?

Tijdens salongesprekken vertellen we over de samenwerking tussen Vredeseilanden & Colruyt Group. In deze sessie ga je in gesprek met Leo Ghysels (Vredeseilanden) en Johan Van den Bossche (Colruyt Group) over de samenwerking rond bananen in Senegal en quinoa in Peru.

[14u-14.30u] Première campagnefilm: Elvira (Loge)

Leraar en filmmaker Michiel Crijns volgde Alexander en Elvira, twee jonge, beloftevolle cacaoboeren in Peru. Ondanks alle uitdagingen smijten zij zich om een toekomst in de landbouw uit te bouwen.

[14.30u-15.30u] Citizens for the Foodture (Foyer)

“Eten kopen dat goed is voor de planeet, voor de boer en voor ons.” Een wens die vele consumenten delen, maar weinigen naleven. “Hoe kan het anders? Hoe kan duurzame voeding van de niche naar de mainstream gebracht worden?”. Met deze vraag gingen Vredeseilanden & Fairtrade Belgium vorig jaar aan de slag met een hele groep consumenten, vertegenwoordigers van supermarktketens en middenveldorganisaties. Uiteindelijk kwamen deze Citizens for the Foodture tot 7 sprankelende ideeën om voedingsaankopen in de grootdistributie te verduurzamen.

Een jaar later evalueren we het process tot nu toe. Hebben de gesprekken met retailers en middenveldorganisaties ons verder bij ons doel gebracht? Welke pistes bieden opportuniteiten? Hoe kunnen we met de Citizens for the Foodture verder samenwerken in de toekomst? Zoek het met ons uit en bepaal mee het vervolg van Citizens for the Foodture!

[15u-15.30u] Een blik op jouw koffie (Loge)

Één kopje koffie... En daar blijft het niet bij! Dagelijks worden er in België zo’n 19,5 miljoen kopjes koffie gedronken. Daarin zitten meer dan 1,3 miljard koffiebonen, die geproduceerd worden door 25 miljoen koffieboeren en -boerinnen. Maar die komen heel wat uitdagingen tegen. Zo maakt het veranderende klimaat het hen moeilijker om kwaliteitsvolle koffie te produceren en verlaten hun zonen en dochters massaal het platteland. Daarmee is de toekomst van onze favoriete drank allerminst verzekerd. Benieuwd naar het hele verhaal? Kom dan hier je blik werpen op wat Vredeseilanden eraan doet om te zorgen dat je in de toekomst je dagelijkse dosis caffeïne niet moet missen.

[15u-15.30u] Salon Kawa Kabuya

Tijdens salongesprekken vertellen we over de samenwerking tussen Vredeseilanden & Colruyt Group. In deze sessie ga je in gesprek met Jo Vandorpe (Vredeseilanden) en Astrid Baeten (Colruyt Group) over koffie uit Congo en chocolade uit Nicaragua.

In ons café zorgen Bar Stan en de leerlingen van de voedingsschool Ter Groene Poorte voor spijs en drank!