The Inca Food Trail

The Inca Food Trail, een culinaire en fondsenwervende uitdaging

Hou je van chocolade? Mag er ook een kop koffie bij? Ben je niet bang om onbetreden paden in te slaan? Ontdek je graag wat de Peruaanse keuken te bieden heeft? En durf je je vrienden en familie aanspreken om 3000 euro aan fondsen te werven?

Dan is deze reis voor jou!

Samen met Vredeseilanden ontdek je 10 dagen lang het land van lama's, Inca's, topchefs, koffie en cacao. In Lima zetten we onze eerste stappen in de culinaire wereld van Peru. Daarna gaan we richting Pangoa, de regio waar we samenwerken met cacao- en koffieboeren. De jongeren van boerenorganisatie 'CAC Pangoa' gidsen ons langs cacaovelden en watervallen van het amazonewoud. Puur natuur! Een korte binnenvlucht brengt ons naar Cuzco: Incastraatjes, Peruaanse keuken, nog meer chocolade en een bezoek aan Macchu Picchu. Eindigen doen we waar we begonnen: als volleerde foodies keren we terug naar Lima om ons nog een laatste keer culinair te laten verrassen.

10 dagen Lima - Pangoa - Cuzco

 • Dag 1: Vlucht Brussel - Lima
 • Dag 2: Lima
 • Dag 3: Lima & nachtbus naar Pangoa
 • Dag 4: Pangoa
 • Dag 5: Pangoa
 • Dag 6: Pangoa & vlucht naar Cuzco
 • Dag 7: Cuzco
 • Dag 8: Macchu Picchu
 • Dag 9: Cuzco & vlucht naar Lima
 • Dag 10: Lima en avondvlucht Lima - Brussel. We landen in Brussel de ochtend van dag 11.

Reis mee met...

Een culinaire reis met Vredeseilanden, dat is meer, veel meer, dan stoppen in lekkere restaurantjes en lokale marktjes bezoeken. Dat is ook elkaar inspireren, jonge ondernemers ontmoeten, picknicken op magische plekken, boeren bewonderen, vreemde smaken ontdekken… Voor alle logistieke zaken en lokale expertise zorgen onze collega’s van VECO Andino (het Vredeseilandenkantoor in Lima). De collega’s van Leuven zorgen voor de begeleiding en een dosis kennis over duurzame landbouw en voeding.

Maar we willen ook graag iemand meebrengen die culinaire ‘bijstand’ kan verlenen. Iemand die, gewapend met kennis van zaken, samen met ons nieuwe gerechten ontdekt, dezelfde taal als de lokale chefs spreekt en het talent heeft om mee magische culinaire momentjes te creëren op de mooiste locaties. We vroegen Sofie Dumont of ze zin had om mee te gaan. En ja, niet alleen wil ze mee op deze ontdekkingstocht, ze staat ook 100% achter dat waar het bij Vredeseilanden allemaal om draait: duurzame landbouw.

"In mijn recepten en gerechten ga ik nu meer op zoek naar pure ingrediënten. Met het beste ingrediënt, op de juiste manier klaargemaakt, maak je immers het beste eten. Ik wil mijn gasten, de lezers van mijn kookboeken en de kijkers van mijn tv-programma’s dus de juiste technieken meegeven, maar ook de inspiratie en het lef om zichzelf te verrassen in de keuken. Goed eten kan simpel, fancy, snel of à l’aise zijn. Zolang het maar echt is. Zolang je maar een beetje bewust bezig blijft. Zo kan je echt genieten van echt eten." Sofie Dumont

Naar de site van Sofie

Deelnamekosten: reken op 2500 euro reiskosten (vliegticket, overnachtingen, maaltijden, verzekering, begeleiding). Dit is een richtprijs aan de hand van voorlopige ticketprijzen.

Voor wie? Je bent een echte foodie of een foodie in wording: je houdt van af en toe in de potten roeren, en nog meer van het proeven van wat er in de potten zit. Je hebt een normale conditie: je kan tegen een stevige wandeling, soms op wat moeilijker terrein en je bent opgewassen tegen 10 stevige dagen van de kust naar de bergen en terug met wisselend klimaat en hoogteverschillen.

Wanneer? Van 4 november tot en met 15 november 2017. Hou er rekening mee dat deze datum nog enkele dagen kan vervroegen of verlaten, afhankelijk van de juiste vluchtdata. Elke deelnemer betaalt zelf zijn reis en engageert zich om 3.000 euro in te zamelen voor Vredeseilanden. Een deel van het bruto-ingezamelde bedrag gaat rechtstreeks naar Peru, de rest van het bedrag gaat naar soortgelijke programma’s in andere landen.

3.000 euro, dat lijkt een fors bedrag én dat is het ook, maar deelnemers aan onze fondsenwervende events bewezen dat ze dit bedrag én zelfs meer haalden eens ze hun netwerken in beweging hadden gebracht. Zo haalden de meer dan 200 deelnemers aan onze mountainbikereizen gemiddeld bijna 3.500 euro per persoon op. We delen de beste fondsenwervende ideeën met de deelnemers en coachen jullie om van de fondsenwerving een feest te maken. Het in te zamelen bedrag moet niet onmiddellijk bij inschrijving gestort worden, je krijgt hiervoor de tijd tot aan de start van het evenement.

Eenmaal ingeschreven nodigen wij jullie graag uit op enkele 'Meet & Greets' waar je kennis kan maken met de groep, al een eerste cacao-aha-moment beleeft en waar we je praktische reisinfo meegeven.

The Inca Food Trail is ook

The Inca Food Trail is ook

 • ontmoetingen met jonge ondernemers zoals Alexander, een koffie-en cacaoboer met veel plannen
 • het culinaire gezelschap en de expertise van Sofie Dumont
 • begeleiding van inschrijving tot reis door onze eigen kantoren in Lima en Leuven
 • meet & greets om elkaar en Peru al een beetje te leren kennen
 • een feest maken van fondsenwerven voor boeren en boerinnen in Peru en de rest van de wereld
Wat betekent ons koffie- en cacaoprogramma voor de boeren van Junin?

Pangoa

Pangoa is het centrum van de koffie- en cacaoproductie in het Peruaanse Amazonegebied. Een streek met rivieren, watervallen, bergen en een boerencoöperatie waar heel wat beweegt. CAC Pangoa (volledig klinkt het nog mooier: Cooperativa Agraria Cafetalera Pangoa) wil het leven van hun boeren en boerinnen verbeteren en de productie verhogen in harmonie met de natuur en zonder het milieu te schaden. CAC Pangoa heeft een jongerenafdeling die ons nu al staat op te wachten. In juli 2017 trok vrijwilliger en filmmaker Michiel Crijns naar Pangoa. De film is nog niet klaar maar je kan hier al genieten van zijn foto's en de trailer.

Zin gekregen? Schrijf je dan snel in. Je kan steeds bij An terecht met al je vragen.

An Bosmans
An Bosmans
Verantwoordelijke schenkingen en legaten