Impact

Werkt onze aanpak? Staan boerenorganisaties steviger op de markt? Verbeterden de levensomstandigheden van boerenfamilies? Op deze pagina vind je een paar voorbeelden en onderaan de resultaten van onze algemene impact analyse.

In Oost-Congo lanceerde Vredeseilanden in 2014 een grootschalig programma rond koffie. Het doel? De kwaliteit van de koffie opkrikken en vier nieuwe coöperaties oprichten om de veeleisende exportmarkten te bedienen. De koffieboeren bouwden op 1 jaar tijd meer dan 50 centra om hun koffie op een goede manier te ontpulpen, wassen en drogen. Via de nieuwe coöperaties zullen ze in de toekomst de markt van de kwaliteitskoffies kunnen bedienen. Ondertussen wonnen ze al hoofdprijzen op de Taste of Harvest competitie.

In Nicaragua sloten de cacaoboeren van de coöperatie La Campesina in 2014 hun eerste grote contract: 157 ton cacaobonen voor het Duitse chocoladebedrijf Ritter. Jarenlange inzet op kwaliteit en duurzame landbouwtechnieken loont. Bovendien kozen de jongeren van Zuiddag om het geld van hun actie in oktober 2015 te investeren in de uitbouw van een jongerenwerking bij La Campesina.

Vredeseilanden is de allereerste NGO in Indonesië die met Mars Food samenwerkt om cacao dokters op te leiden. Dit is te danken aan de vertrouwensrelatie die is opgebouwd tussen Mars Food en Vredeseilanden in de afgelopen jaren. Vredeseilanden selecteert potentiële cacao dokters; Mars biedt hen de nodige technische opleiding aan opdat ze kunnen uitgroeien tot professionele dienstverleners, die voor de cacaoboeren in hun gemeenschap zorgen voor distributie van de nodige meststoffen, plantgoed, en training op het vlak van productie en business ontwikkeling. De boeren hebben een systeem van prijsinformatie opgezet: iedere dag ontvangen ze de wereldmarktprijs op hun gsm. Er zijn duidelijke prijsafspraken tussen de boeren en Mars. De boeren maakten zelf het scenario van het filmpje hierboven, waarin ze duidelijk maken hoe hun leven de afgelopen jaren is veranderd.

In Vietnam hebben groepen van groenteboeren, de Vietnamese consumentenorganisatie en Vredeseilanden een systeem van participatieve certificering voor ‘veilige’ groenten (geteeld met correct en beperkt gebruik van pesticides) opgezet. Dit is een systeem waarbij producenten en hun klanten samen instaan voor kwaliteitsgarantie. Er moeten dus geen externe certifiëringskosten betaald worden; die zijn meestal te duur voor kleine boeren. De inkomsten van de boeren zijn in sommige regio’s verdubbeld (breder gamma, meer zichbaarheid op lokale markt). Met ondersteuning van de Vietnamese overheid is het systeem van participatieve certifiering nu ook uitgebreid naar andere provincies.

In Niger, Burkina Faso en Benin versterkte de economische en sociale positie van de vrouwen door de verwerking van rijst tot voorgestoomde rijst. Er is de laatste jaren sterk ingezet op kwaliteitsverbetering (minder steentjes, zwarten puntjes en gebroken korrels) en meer hygiëne in het verwerkingsproces. Het inkomen van de vrouwen is de laatste jaren gestegen en het extra geld gaat bijna volledig naar gezinsuitgaven: gezonde voeding, schoolgeld, medische zorgen.

Het Ministerie van Buitenlandse Handel van Ecuador bedankte ons team voor hun bijdrage aan het formuleren van de nationale strategie rond Fair Trade. Dit wettelijke kader is voor boerenfamilies een duw in de rug om op de internationale markt mee te spelen. Sinds de lancering van de strategie rond eerlijke handel kregen boeren en hun organisaties al betere belasting- en kredietvoorwaarden.

Honduras: De groentetelers waren tot 6 jaar geleden zwak georganiseerd en de kwaliteitsvolle groenten kwamen bijna exclusief uit buurland Guatemala. Vredeseilanden ondersteunt ASOFAIL, een organisatie van een 270 groente- en fruittelers in het zuidwesten van Honduras. Zij slaagden erin om de afgelopen jaren hun volumes serieus op te krikken én te tonen dat ze perfect in staat zijn om als organisatie van kleine boeren te leveren aan grote spelers als Walmart. Ze maken gebruik van organische mest, gewasrotatie en ze planten bomen/struiken aan op de hellingen om erosie tegen te gaan. Hun opbrengst is laatste jaren gestegen. De aardappelteler met de hoogste opbrengst van het land is lid van ASOFAIL.

In Vietnam testten we nieuwe samenwerkingsverbanden uit tussen theeboeren en het theebedrijf Phu Ha. Met succes. De theeboeren hebben een stabieler inkomen én de fabriek is zeker van een voldoende aanbod aan kwaliteitsvolle theeblaadjes. Daarnaast trainde Vredeseilanden 1.643 boeren en boerinnen om volgens de criteria van het Rainforest Alliance-label te werken. De boeren produceren zo op een duurzamere manier grotere hoeveelheden verse thee van topkwaliteit, waar ze een betere prijs voor krijgen. Ze verkopen hun thee nu ook in lokale winkels onder een eigen merk. Momenteel lopen de onderhandelingen over een stabiel contract met Unilever.

Op het Indonesische eiland Flores is het landbouwseizoen heel kort en valt er soms tot 6 maand niks te oogsten op de velden. Indien de oogst tegenvalt, volgt een periode van honger voor veel families. Boerengroepen organiseerden zich om samen met de lokale overheden en NGO’s gezamenlijke voedselvoorraden aan te leggen (vooral rijst, maar ook bonen, wortels, mais) en een systeem voor verdeling in tijden van schaarste uit te werken. Vredeseilanden faciliteerde dit proces. 60% van alle families in de provincie hebben nu het hele jaar toegang tot voedsel. Hetzelfde systeem is ook door overheden in andere provincies overgenomen.

Impact gemeten

Om de drie jaar doen we bij Vredeseilanden een uitgebreide impactanalayse van onze ontwikkelingsprogramma's. Voor alle productketens waarin we werken (rijst, koffie,...), gaan we na of de betrokken boeren en boerinnen hun inkomens konden verbeteren, of hun leefomstandigheden erop vooruitgingen en of de ondernemerscapaciteiten van hun organisaties verbeterden. We hebben een inspanning gedaan om deze resultaten op een transparante en bevattelijke wijze weer te geven in grafieken.

Achtergrond: Zo meet Vredeseilanden impact

Achtergrond: Zo meet Vredeseilanden impact

Hoe gaan we tewerk om de impact van ons werk na te gaan? Hoe verzamelen we de data? Welke methoden gebruiken we? In dit stuk geven collega's Steff en Caroline meer uitleg.

Lees meer