Jaarverslag

Download het volledige jaarverslag

Download hier ons volledige jaarverslag. Scroll naar beneden voor de belangrijkste cijfers.

Vredeseilanden werkt in 14 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika

We financieren 134 organisaties

Zo werken we rechtstreeks samen met 54.000 mannen en 28.000 vrouwen.

Dit is echter maar de helft van het verhaal. Een inherent onderdeel van onze strategie is om ook andere organisaties, bedrijven en overheden ertoe aan te zetten onze succesvolle ervaringen op veel grotere schaal te repliceren en structurele veranderingen in het beleid te bekomen. Op die manier krijgt een veelvoud aan boerenfamilies een kans op een beter leven.

We ontrafelen de weg die koffie, rijst of maïs aflegt van veld tot bord en sporen de zwakke schakels in de landbouwketen op. Zijn boeren georganiseerd om zaken te doen? Kunnen ze een lening krijgen? Voldoen hun producten aan de kwaliteitsnormen? Wat is de impact op het milieu? Zijn de prijzen rendabel?

We timmeren aan organisaties die kleine landbouwbedrijven groot maken. Coöperatieven om samen zaaigoed en machines aan te kopen, om oogsten te verwerken en te verkopen. Systemen voor het verspreiden van prijsinformatie en het garanderen van kwaliteitseisen.

Ook in België

8.000 vrijwilligers en 75 scholen versterken de stem van boerenfamilies en vragen financiële steun aan het publiek tijdens het campagneweekend in januari.

Van de bananenboer in Senegal tot de melkveehouder in België: wereldwijd worstelen boeren om te overleven en zijn hun problemen gelijklopend. Daarom werken we ook hier in België samen met de Belgische retail- en voedingsindustrie. Einddoel is om de ketens achter onze voeding drastisch te verduurzamen.

Gert Engelen

Steeds meer mensen eten buitenshuis: op het werk, op school, onderweg, in het ziekenhuis,... Deze out of home-markt vertegenwoordigt 39% van de voedingsmarkt. Geen betere hefboom dus om onze ecologische voetafdruk terug te dringen én elk bord lekker en duurzaam te maken.

De afgelopen jaren begeleidden we o.a. de restaurants van de Universiteit Antwerpen, UCLL, Hogeschool Gent, de Federale Overheid, IKEA België, UZ Leuven, kinderdagverblijven, OCMW Herent en OCMW Harelbeke.

De lessen delen we onder meer met de grote contractcateraars. www.duurzamecatering.be

Werkt onze aanpak?

Ga naar onze impact-pagina en lees hoe we het verschil maken.

Waar komt het geld vandaan?

Omzet in 2015: 13.276.255 euro.

Particuliere giften zijn essentieel voor Vredeseilanden. Enerzijds om onze onafhankelijkheid te bewaren, anderzijds omdat zonder die giften de ontwikkelingsprogramma’s ook niet in aanmerking zouden komen voor overheidssubsidies. Zonder onze duizenden donateurs, geen Vredeseilanden.

An Bosmans Coördinator Fondsenwerving

Waar gaat het geld naartoe?

Vredeseilanden is lid van verschillende initiatieven en platformen die de transparantie in de besteding van giften willen verhogen: de Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving, Donorinfo, NGO Openboek en Goede Doelen van de KBS.

Wie werkt voor Vredeseilanden?

  • 119 lokale medewerkers in Vredeseilanden Country Offices (VECOs) wereldwijd
  • 5 Europeanen in onze VECOs
  • 6 Belgische juniors van het juniorprogramma van het Belgische Ontwikkelingsagentschap
  • 47 deeltijdse en voltijdse medewerkers in het hoofdkantoor in Leuven die instaan voor de opvolging en controle van de programma’s in de verschillende VECOs, én onze activiteiten in België uitvoeren

Ecologische voetafdruk hoofdkantoor

2011 is een atypisch jaar qua verbruik omdat het pand toen verbouwd werd, en we een aantal maanden in een gebouw verbleven waar het verbruik van elektriciteit en aardgas inbegrepen was in de huurprijs (gegevens van die maanden ontbreken hier dus).

Kilometers afgelegd vanuit hoofdkantoor met vliegtuig in 2015: 1.201.430 km = 9.219 euro als compensatie naar een project in Tanzania